Έφτασε η εποχή του τρύγου και ξεκινά σιγά, σιγά η νέα παραγωγή κρασιού, ήρθε και η ώρα να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας μουστοκούλουρα με μούστο!!! Αφράτα σαν του εμπορίου, νόστιμα και λαχταριστά!!!!!
Στην συνταγή μας θα χρησιμοποιήσουμε μούστο, ο μούστος είναι ο χυμός που έχει προκύψει από την σύνθλιψη των σταφυλιών.
Πως βράζουμε τον μούστο.
Ζυγίζουμε τον μούστο και τον βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, για κάθε κιλό μούστου προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας καθαρή στάχτη προερχόμενη από την καύση ξύλων.
Καθώς βράζουμε τον μούστο με την στάχτη, θα αρχίζει να γεμίζει η επιφάνεια με αφρούς , προσεκτικά και έως ότου σταματήσει να παράγει αφρό θα ξαφρίζουμε και θα αφαιρούμε τον αφρό. Αφού καθαρίσει η επιφάνεια του μούστου τον αποσύρουμε από την φωτιά κα τον αφήνουμε 8 με 10 ώρες να ησυχάσει κα να καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας το ίζημα που έχει προέλθει από τον βρασμό.
Έπειτα με πολύ προσοχή θα μεταφέρουμε τον μούστο σε καθαρά δοχεία, αφού πρώτα τον σουρώσουμε σε διπλό τουλπάνι για δύο φορές.
Ύστερα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στην ζύμη μας.Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τα πιο αφράτα και νόστιμα μουστοκούλουρα είναι:
100 γρ ελαιόλαδο
100 γρ ηλιέλαιο
130 γρ ζάχαρη
2 κ. σούπας πετιμέζι ή μέλι
1 κ. γλυκού αμμωνία
1 κ. γλυκού κανέλα
3/4 κ. σούπας σόδα
2 κ. σούπας κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
χυμό από μισό λεμόνι
450 γρ μούστο
950 γρ αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο , το ηλιέλαιο και την ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ ή ραβδομπλέντερ δύο με τρία λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα θα προσθέσουμε την σόδα, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ , τον χύμό του λεμονιού μέσα στον οποίον διαλύουμε την σόδα, το πετιμέζι ή το μέλι, το κακάο και τον μούστο και χτυπάμε το μείγμα για λίγο ακόμη να αναμειχθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις ζυμώνοντας , ώστε να έχουμε μια βελούδινη, εύπλαστη ζύμη. (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι)
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα δίνοντάς τους ότι σχήμα μας αρέσει!!!!
Εάν υπάρχουν παιδάκια στο σπίτι , τα προσκαλούμε να μας βοηθήσουν , το διασκεδάζουν πάρα πολύ!!!
Σε ένα πιατάκι βάζουμε σουσάμι και πιέζουμε ελαφρά το κάθε κουλουράκι επάνω στο σουσάμι.
Και τώρα το μεγάλο μας μυστικό για να φτιάξουμε τα πιο αφράτα μουστοκούλουρα, τοποθετούμε τα μουστοκούλουρά μας σε βαθύ ταψί και σκεπάζουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά.
Αυτό ήταν!!!! Τα καλύτερα μουστοκούλουρα είναι έτοιμα στην κουζίνα μας!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!
Μπορείτε να δείτε το βίντεο με την αναλυτική εκτέλεση εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου