Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ





https://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2020/02/blog-post.html κυρά Σαρακοστή
 Το έθιµο της κυρά Σαρακοστής είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιµα που σχετίζονται µε τη γιορτή του Πάσχα.
  Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ηµέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν τις ημέρες μέχρι το Πάσχα, έφτιαχναν την κυρά  Σαρακοστή σαν µια καλόγρια με εφτά πόδια. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η κυρά Σαρακοστή ήταν µια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε µια γυναίκα, µε επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της σαρακοστής, µε σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και µε κλειστό στόµα γιατί νηστεύει.
 Η κυρά Σαρακοστή είχε εφτά πόδια όσες και οι εβδομάδες της μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστεία απέµεναν µέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο χάρτινο πόδι, το οποίο δίπλωναν και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή στο ψωμί που έφτιαχναν για την ημέρα της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.
  Σε άλλα µέρη της Ελλάδας, η κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί αλλά από ζυµάρι. Το ζυµάρι φτιαχνόταν από αλεύρι, αλάτι και νερό. Μια Τρίτη παραλλαγή θέλει την κυρά Σαρακοστή φτιαγμένη από πανί και γεµισµένη µε πούπουλα. και μια τέταρτη στον Πόντο  κρέµαγαν από το ταβάνι µια πατάτα ή ένα κρεµµύδι που πάνω του είχε καρφωµένα εφτά φτερά κότας, το ηµερολόγιο αυτό το ονόµαζαν «κουκουρά». Και σε αυτήν την περίπτωση κάθε εβδοµάδα αφαιρούσαν ένα φτερό κι έτσι µέτραγαν το χρόνο µέχρι την Ανάσταση.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙ
3 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
Γαρύφαλλα, γλυκάνισο και ξηρούς καρπούς για την διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε έως ότου να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, ύστερα σχεδιάζουμε την κυρά Σαρακοστή, φτιάχνοντας το σώμα της , το κεφάλι, το μαντήλι , τον σταυρό και τα επτά ποδαράκια.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.

Καλή Σαρακοστή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου