ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ |
Λαζαράκι
ειδικό ψωμάκι πλασμένο σε σχήμα ανθρώπου, που φτιάχνεται το Σάββατο του Λαζάρου.
Για την ψυχή του Λαζάρου, οι γυναίκες ζύμωναν το πρωί του Σαββάτου ψωμάκια
-τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια»- τα οποία ήταν πλασμένα σε σχήμα
ανθρώπου και είχαν μέσα στην ζύμη τους μέλι ή καρύδια ή σταφίδες, ανάλογα με το
προϊόν του κάθε τόπου. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος δεν έπλαθε τα «λαζαράκια»
δεν θα χόρταινε ψωμί. Μάλιστα, στην Κω συνηθιζόταν οι αρραβωνιασμένες κοπέλες
να φτιάχνουν ένα «λαζαράκι» σε μέγεθος βρέφους, το οποίο γέμιζαν με καλούδια
για να το στείλουν στον αρραβωνιαστικό τους.
Όσα παιδιά είχε η
οικογένεια τόσους "λαζάρηδες" έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν
δυο γαρίφαλα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΕΡΗ ΜΑΓΙΑ
1 ΚΟΥΠΑ ΖΑΧΑΡΗ
½ ΚΟΥΠΑ ΛΑΔΙ
3 Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΑ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ
½ Κ.Γ. ΚΑΚΟΥΛΕ
1 ΚΑΨΟΥΛΑ ΒΑΝΙΛΙΑ
½ ΚΟΥΠΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ
ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ |
Στο ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά
και προσθέτουμε μια κούπα από το αλεύρι ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με μία
πετσέτα να φουσκώσει, θα χρειαστεί περίπου ½ ωρίτσα.
Βάζουμε το αλεύρι την
ζάχαρη τα μυρωδικά και το αλάτι σε μία λεκάνη, τα ανακατεύουμε απαλά , κάνουμε
μία λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που φτιάξαμε πριν, και
ζυμώνουμε στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και τις σταφίδες και ξανά ζυμώνουμε.
Βάζουμε το ζυμάρι μας να
φουσκώσει για 1 ώρα περίπου . Έπειτα πλάθουμε τα λαζαράκια μας τους δίνουμε το
σχέδιο ενός βρέφους και φτιάχνουμε με δυο λωρίδες τα χεράκια και τα σταυρώνουμε
πάνω στο σώμα , τέλος βάζουμε δύο γαρύφαλλα για μάτια . Τα τοποθετούμε σε ταψί
με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε στους 180
βαθμούς να ροδίσουν περίπου ½ ώρα , ανάλογα με το φούρνο.
Καλή επιτυχία και του
χρόνου με υγεία!!!!!
Για
οτιδήποτε χρειαστείτε αφήστε το σχόλιό σας !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου