ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ - ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
Τα μελιτίνια ή λυχναράκια είναι μια παραδοσιακή συνταγή. Στην Κρήτη , θεωρείται το απαραίτητο γλυκάκι για το τραπέζι του Πάσχα!!!
Προσωπικά τα λατρεύω κάθε εποχή του χρόνου!!!
Μία εύκολη συνταγή , που έχω ετοιμάσει αρκετές φορές, το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να τσιμπίσετε καλά τις γωνίτσες γύρω γύρω για να μην απλώσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ας δούμε πως θα φτιάξουμε τα μελιτίνια μας:
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα γιαούρτι
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα
1 αυγό
1/4 κ. γλ. σόδα
2 κ. γλ ανθόνερο
ξύσμα λεμονιού
900 γρ φαρίνα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
700 γρ μυζήθρα ανάλατη
1 αυγό και 1 ασπράδι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ. γλ κανέλα
1 κ σ. βούτυρο
1 κ σ ανθόνερο
1 κ.σ. νισεστέ
2 κόκκους μαστίχα
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 κρόκο αυγού
4 κ σ γάλα
κανέλα
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την ζύμη, βάζουμε σε μία λεκάνη το λάδι το γιαούρτι το αυγό το ασπράδι και την ζάχαρη και αναδεύουμε με ένα αυγοδάρτη , προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την φαρίνα και ανακατεύουμε ξανά.Στην συνέχεια προσθέτουμε τη φαρίνα και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
Ανοίγουμε φύλλο με την ζύμη μας και κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ, ύστερα τοποθετούμε μια κουταλιά από το μείγμα στο κέντρο του κάθε δίσκου και αρχίζουμε να κάνουμε τσιμπήματα ολόγυρα στην ζύμη .
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
Πριν τα σερβίρουμε τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο και ανάμεσά τους βάζουμε καλά πλυμένα και σκουπισμένα λεμονόφυλλα.
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html |
Εάν σας άρεσε το γλυκάκι μας ακολουθήστε μας για να μαθαίνετε κάθε καινούρια συνταγή!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου