Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ Ή ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ


ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ - ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ


ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html
 Τα μελιτίνια ή λυχναράκια είναι μια παραδοσιακή συνταγή.     Στην Κρήτη , θεωρείται το απαραίτητο γλυκάκι για το τραπέζι του Πάσχα!!!
Προσωπικά τα λατρεύω κάθε εποχή του χρόνου!!!
Μία εύκολη συνταγή , που έχω ετοιμάσει αρκετές φορές, το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να τσιμπίσετε καλά τις γωνίτσες γύρω γύρω για να μην απλώσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ας δούμε πως θα φτιάξουμε τα μελιτίνια μας:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα γιαούρτι
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα
1 αυγό
1/4 κ. γλ. σόδα
2 κ. γλ ανθόνερο
ξύσμα λεμονιού
900 γρ φαρίνα
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
700 γρ μυζήθρα ανάλατη
1 αυγό και 1 ασπράδι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ. γλ κανέλα
1 κ σ. βούτυρο
1 κ σ ανθόνερο
1 κ.σ. νισεστέ
2 κόκκους μαστίχα
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 κρόκο αυγού
4 κ σ γάλα 
κανέλα



http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την ζύμη, βάζουμε σε μία λεκάνη το λάδι το γιαούρτι το αυγό το ασπράδι και την ζάχαρη και αναδεύουμε με ένα αυγοδάρτη , προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την φαρίνα και ανακατεύουμε ξανά.Στην συνέχεια προσθέτουμε τη φαρίνα και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.

http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html


Όση ώρα περιμένουμε την ζύμη να ξεκουραστεί ετοιμάζουμε την γέμιση. Αλέθουμε την μυζήθρα σε ένα μπλέντερ ή την σπάμε με ένα πιρούνι . Κοπανίζουμε την μαστίχα και την  προσθέτουμε με τα υπόλοιπα υλικά στην μυζήθρα  και ανακατεύουμε.


http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

Ανοίγουμε φύλλο με την ζύμη μας και κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ, ύστερα τοποθετούμε μια κουταλιά από το μείγμα στο κέντρο του κάθε δίσκου και αρχίζουμε να κάνουμε τσιμπήματα ολόγυρα στην ζύμη .
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με τον κρόκο που τον έχουμε χτυπήσει με το γάλα 
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html
τα πασπαλίζουμε με κανέλα
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

Πριν τα σερβίρουμε τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο και ανάμεσά τους βάζουμε καλά πλυμένα και σκουπισμένα λεμονόφυλλα.


http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html
http://glikolixoudieskaikataskeves.blogspot.com/2017/02/blog-post_13.html

Καλή επιτυχία!!!

Εάν σας άρεσε το γλυκάκι μας ακολουθήστε μας για να μαθαίνετε κάθε καινούρια συνταγή!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου